Basisregels voor Magic by BoosterBazaar – De basis van je spel wordt uiteraard gevormd door je Magic kaarten. Je kaarten bevatten informatie die bepalend is voor je strategie, jouw reactie op je tegenstander en uiteindelijk het spel. Wanneer wint jouw kaart van die van je tegenstander? Welke informatie kun je eigenlijk terugvinden op je kaarten? Laten we daarom bij het begin beginnen: hoe lees je eigenlijk een Magic kaart?
Hoe lees je een Magic kaart
Een Magic kaart bevat altijd de volgende informatie:
- Naam van de kaart
- Elke kaart heeft een unieke naam. Een kaart kan (soms meermaals) her print zijn in verschillende Magic uitbreidingen, maar een kaart met dezelfde naam zal nooit anders functioneren. In de meeste Magic formats mag je maximaal vier keer een kaart met dezelfde naam in je deck hebben zitten (met als uitzondering land kaarten, deze hebben geen limiet).
- Manakosten
- Mana is de ‘valuta’ waarmee je werkt in Magic. Je gebruikt Mana om je kaarten te spelen. Er zijn in totaal 5 kleuren Mana; wit, zwart, blauw, rood en groen. Op elke kaart staat het aantal Mana dat nodig is om deze kaart te spelen. Ook staat er gespecificeerd welke kleur (of kleuren) Mana je nodig hebt. Soms staat er een grijze Mana (soms met een nummer als het meer dan één is) bij de kosten van een kaart. Het maakt dan niet uit welke kleur Mana je gebruikt. Soms moet je één specifieke kleur Mana gebruiken (bijvoorbeeld zwart) plus een kleurloze Mana. Als je dan een rode Mana kaart hebt liggen, mag je deze tappen om te gebruiken voor de kleurloze Manakosten.
- Type kaart
- Elke kaart heeft een type. Sommige kaarten hebben ook subtypes of supertypes. Een kaart kan bijvoorbeeld een Creature – Angel zijn. Dit kan van belang zijn voor kaarten die jij of je tegenstander gebruikt.
- Er zijn verschillende soorten typen, allemaal
met verschillende functies:
- Lands – Een Land is een kaart waarmee je Mana genereert. Je gebruikt Mana om spells te casten of abilities te activeren. Een Basic Land (je standaard Land kaarten) genereren per stuk één Mana van één kleur per beurt. Plains genereren witte Mana, Islands genereren blauwe Mana, Swamps genereren zwarte Mana, Mountains genereren rode Mana en Forests genereren groene Mana. Je mag per beurt één Land kaart spelen.
- Creatures – Creatures vechten voor je: ze kunnen aanvallen in je Combat Phase of verdedigen wanneer je tegenstander aanvalt. Je speelt creature kaarten als spells tijdens je main phase, en gespeelde creature kaarten worden een permanent op het bord. Creatures komen het speelveld in met summoning sickness, wat betekent dat ze niet kunnen aanvallen (of activated abilities kunnen gebruiken) tot je volgende beurt. Summoning sickness is anders dan je creature tappen, want je mag een creature wel direct gebruiken om een aanval van je tegenstander te blocken in zijn of haar beurt.
- Artifacts – Artifacts representeren machines of magische objecten. Je speelt een artifact als spell, net als creatures, tijdens je main phase. Een artifact blijft als permanent in het spel, tot deze destroyed (vernietigd), sacrificed (opgeofferd), exiled (verbannen) of anderzijds verwijderd wordt. De meeste artifacts zijn colorless (kleurloos), wat betekent dat je ze kunt spelen met elke kleur of kleuren Mana die je tot je beschikking hebt.
- Enchantments – Enchantments hebben aanhoudende magische effecten op het spel zolang ze in het spel zijn. Net als creatures speel je een enchantment tijdens je main phase en blijft een enchantment op het veld tot deze destroyed (vernietigd), sacrificed (opgeofferd), exiled (verbannen) of anderzijds verwijderd wordt.
- Sorceries – Sorceries zijn spells die je alleen tijdens je eigen main phase kunt spelen. Een sorcery heeft een éénmalig effect. Je speelt de kaart en voert de beschrijving die erop staat uit. Daarna leg je de gespeelde sorcery kaart in je graveyard.
- Instants – Instants zijn spells die je op elk moment mag spelen. Zelfs tijdens de beurt van je tegenstander. Net als sorceries hebben instants een éénmalig effect. Na het spelen van een instant leg je de gespeelde kaart in je graveyard.
- Tekst box (Hier vind je praktische
informatie en sfeerinformatie van een kaart)
- De praktische informatie betreft de abilities
van een kaart. Hier staat omschreven wat deze kaart precies doet, en welke
kwaliteiten de kaart misschien heeft.
- Een creature kan bijvoorbeeld een static (statische/passieve) ability zoals Flying, Lifelink of Vigilance hebben. Deze abilities gelden altijd zolang een gespeelde kaart actief op tafel ligt.
- Een kaart kan ook een activated ability hebben, waarbij je de kaart misschien moet tappen of iets moet casten om de ability te activeren.
- Tot slot kan een kaart ook een triggered ability hebben. Er moet dan iets gebeuren in het spel om deze ability te activeren.
- Er staat bij veel van deze termen ook een korte uitleg over de inhoud van de genoemde ability.
- De sfeer informatie is nooit van invloed op het spel. Hier kan bijvoorbeeld uitleg of informatie staan over de Magic wereld, of een quote van iets of iemand uit Magic. Deze tekst staat altijd cursief gedrukt.
- De praktische informatie betreft de abilities
van een kaart. Hier staat omschreven wat deze kaart precies doet, en welke
kwaliteiten de kaart misschien heeft.
- Power/Toughness (Op een kaart staat
bijvoorbeeld 2/5, 4/4 of 2/1. Elke combinatie van cijfers is
mogelijk)
- Elke creature kaart heeft rechts onderin
een kleine box met daarin de power & toughness omschreven in
nummers.
- Het eerste cijfer geeft aan hoeveel damage een kaart kan doen in combat.
- Het tweede cijfer geeft aan hoeveel leven deze kaart heeft, en dus hoeveel damage er gedaan moet worden op een kaart (in één beurt) om deze te destroyen.
- Elke creature kaart heeft rechts onderin
een kleine box met daarin de power & toughness omschreven in
nummers.
- Uitbreidingssymbool
- Dit symbool geeft aan uit welke set de kaart afkomstig is. Elke Magic set heeft een eigen, uniek symbool.
- De kleur van dit symbool geeft tevens de zeldzaamheid van de kaart aan. Zwart betekent dat een kaart Common is, zilver betekent dat een kaart Uncommon is, goud betekent dat een kaart Rare is en oranje/brons geeft aan dat een kaart Mythic is).

Het speelveld is tijdens een potje MTG vaak bezaait met kaarten. Dit kan er verwarrend en onoverzichtelijk uit zien. Niet alleen voor een spectator, maar ook voor de spelers zelf. Gelukkig kun je door de plaatsing van kaarten op tafel een bepaalde structuur zien.
Een potje begint met alleen jullie decks en life counters op tafel, maar zodra je een paar ronden hebt gespeeld, wat lands dropt, wat spells cast en over en weer met creatures aangevallen hebt wordt het speelveld al iets chaotischer. Er zijn bepaalde zones aanwezig op het speelveld. In het plaatje hieronder kun je zien hoe het bord eruit kan zien na een paar beurten.
YOUR PLAY AREA

- Library
- Je begint het spel door je deck te schudden en als stapel dicht op tafel te leggen. Elke beurt mag je één kaart pakken aan het begin van je beurt. Je library is de stapel omgekeerde kaarten die nog op tafel liggen en nog niet gepakt of gespeeld zijn.
- Als je library leeg is en je een kaart moet pakken (bijvoorbeeld aan het begin van je beurt) maar dit niet kunt doen, dan verlies je automatisch het spel.
- Hand
- Tijdens de start van het spel, nadat je je kaarten hebt geschud, begin je met zeven kaarten in je hand. Als je beurt eindigt mag je niet meer dan zeven kaarten in je handen hebben. Als je dat wel hebt, moet je kaarten discarden tot je er zeven overhoudt.
- Battlefield
- Je tegenstander en jij delen een battlefield. Kaarten die hier gespeeld worden (zoals lands, creatures, artifacts en enchantments) noem je permanents.
- Instants en sorceries komen nooit als permanent op het speelveld. Ze hebben immers éénmalig een effect.
- Je mag je permanents op tafel schikken naar eigen wens (er wordt aangeraden om je lands het dichts bij jezelf neer te leggen), zolang al je permanents maar zichtbaar zijn voor je tegenstander.
- Graveyard
- Je graveyard is je aflegstapel (discard pile). Creatures die zijn doodgemaakt, artifacts en enchantments die zijn vernietigd en kaarten die jij hebt gediscard gaan naar deze stapel.
- De kaarten in je graveyard moeten altijd met de voorkant naar boven liggen, en iedere speler mag op elk gewenst moment deze kaarten zien.
- Je deelt geen graveyard met een ander; iedere speler heeft een eigen graveyard.
- Exile
- Als een spell of ability een kaart exiled (=verbannen), dan wordt deze kaart apart gezet van het spel. De kaart is niet dood of destroyed, maar kan pas weer actief in het speelveld komen wanneer de exile niet meer geldig is.
Hier beschrijven we de acties die je kunt ondernemen tijdens een spel. Denk hierbij aan het tappen van je kaarten, het casten van spells en aanvallen & verdedigen met creatures in combat.
GAME ACTIONS
- Tapping & untapping
- Het tappen van een kaart betekent dat je de kaart een kwartslag draait. Het doel hiervan is om je tegenstander en jezelf te laten en dat deze kaart al is gebruikt tijdens deze beurt.
- Je tapped een kaart wanneer je een land gebruikt om Mana te creëren, wanneer je aanvalt met een creature en wanneer je een activated ability gebruikt die op een actieve kaart op het speelveld staat.
- Als een permanent getapped is kun je deze niet opnieuw tappen tot deze untapped wordt. Het untappen van je kaarten doe je aan het begin van je beurt. Hierdoor kun je in je nieuwe beurt weer gebruik maken van je kaarten en tap je ze opnieuw wanneer je dit doet.
- Casting spells
- Om een spell te casten moet je de Manakosten betalen die rechts bovenin op de kaart staan beschreven. Je doet dit door lands te tappen (of soms andere permanents die je van Mana kunnen voorzien) zodat je de juiste kleur én hoeveelheid Mana tot je beschikking hebt voor de kaart die jij wilt spelen.

- Voorbeeld:
Sierra’s Angel kost . Dat betekent dat je
drie kleurloze Mana nodig hebt, en twee witte Mana. Voor de kleurloze Mana
maakt het niet uit welke lands je tapped. De witte Mana verkrijg
je door een specifieke land kaart te tappen, namelijk Plains.
- Als
een spell is gecast kunnen er twee dingen gebeuren;
- 1) De spell is een instant of sorcery. Je volgt de instructies op de kaart en legt de kaart vervolgens in je graveyard.
- 2) De spell is een creature, artifact of enchantment. Je legt de kaart op tafel. Je kaart maakt nu deel uit van het speelveld.
- Kaarten op het speelveld noem je permanents om ze te onderscheiden van instants en sorceries; deze liggen nooit op het speelveld, maar in een graveyard nadat ze gespeeld zijn.
- Als
een spell is gecast kunnen er twee dingen gebeuren;
- Attacking & blocking
- De meest voorkomende manier om een spel te winnen is door aanvallen met creatures. Als een creature aanvalt en niet wordt geblocked, dan doet een creature damage op een tegenstander. Deze damage staat gelijk aan het aantal power dat een creature heeft. (Power = het eerste cijfer (van totaal twee cijfers) dat rechts onderin op de kaart vermeld staat)
- De middle phase van elke beurt is een combat
phase. In je combat phase kies je welke van jouw creatures
aan gaan vallen.
- Je kunt alleen je tegenstander, of eventueel een Planeswalker van je tegenstander, aanvallen. Je kunt als aanvaller niet kiezen welke creatures van je tegenstander je aan gaat vallen.
- Je moet alle creatures die je laat aanvallen tappen, zodat het duidelijk is welke creatures wel aanvallen en welke niet.
- Je tegenstander kiest ervoor om wel of niet te blocken, of misschien slechts een deel van je aanval. Dit gebeurt door te declaren welke creatures gaan blocken en ook specifiek op welke van jouw aanvallende creatures. Als een creature nog tapped is omdat je deze hebt laten aanvallen in jouw vorige beurt, dan kun je deze niet gebruiken om mee te verdedigen.
- Zodra alle aanvallende en verdedigende creatures
zijn vastgesteld, doen alle creatures – zowel de attackers als de
blockers – tegelijk damage op elkaar.
- Als een creature aanvalt en niet geblocked wordt, dan gaat de damage direct naar de tegenstander.
- Als een creature aanvalt en wel geblocked wordt, doen beide creatures tegelijk damage op elkaar. Zie de afbeelding hieronder.
- Damage op een tegenstander betekent dat zij net zoveel life verliezen als er damage wordt gedaan door één of meerdere creatures.
- Als jouw creature geblocked wordt
door meerdere creatures van je tegenstander, dan bepaal jij de volgorde
van de blocking creatures.
- Bij het bepalen van de volgorde mag je pas damage doen op een tweede (en eventueel derde, vierde etc.) creature als je genoeg damage hebt gedaan om de eerste blocker te destroyen.
- Als een creature damage heeft gekregen die groter of gelijk is aan de toughness van de kaart in één beurt, dan wordt deze vernietigd en verdwijnt de kaart naar de graveyard van de eigenaar. Als een creature niet genoeg damage krijgt in één beurt, dan blijft deze op het speelveld. De damage is aan het einde van de beurt weg, en de kaart krijgt weer zijn volledige toughness terug.
In het voorbeeld hieronder zie je situaties die beschrijven wat er kan gebeuren wanneer creatures elkaar aanvallen:

In het volgende voorbeeld zie je Dwarven Priest (2/4) aanvallen, en jij hebt twee creatures die kunnen blocken. Wanneer jij een aanvallende creature wilt blocken met twee of meer creatures, vergeet dan niet dat je tegenstander mag bepalen wat de volgorde van blockers is. Dit bepaalt de volgorde waarin jouw creatures de damage van de aanvaller zullen ontvangen.
Jij blocked met twee creatures: Reclamation Sage (2/1) en Giant Spider (2/4). Zij zullen samen 4 damage doen op Dwarven Priest (2/4). Dat is genoeg om de kaart te destroyen. Tegelijkertijd kan Dwarven Priest (2/4) genoeg damage doen om jouw Reclamation Sage (2/1) dood te maken, maar heeft deze niet genoeg damage om Giant Spider (2/4) te vernietigen. Omdat Dwarven Priest hoe dan ook doodgaat, zal je tegenstander ervoor kiezen om jouw Reclamation Sage als eerste blocker aan te wijzen en Giant Spider als tweede blocker, zodat tenminste één van jouw creatures ook destroyed wordt.

Zodra de blockers zijn declared wordt de damage gedaan. Dwarven Priest doet 1 damage tegen Reclamation Sage en vernietigd deze. Daarna is er nog 1 damage over, en deze wordt gedaan op Giant Spider. Giant Spider heeft echter 4 leven, en overleeft de aanval. Lees verder als je de basisregels voor het spelen van Magic: The Gathering begrijpt en nog meer wilt weten
Geavanceerde regels voor het spelen van Magic: The Gathering
Eén van de meest leuke en interessante aspecten van een potje Magic is de enorme hoeveelheid unieke kaarten waar je mee kunt spelen, welke op hun beurt weer zorgen voor een ongelooflijk breed scala aan situaties die kunnen ontstaan in ieder spel. Dit gedeelte met regels is bedoeld voor spelers die meer details wat betreft de regelgeving van Magic tot zich willen nemen.
- Targeting
- Sommige spells en abilities gebruiken het woord ‘target’ (=doelwit) om te beschrijven op wie of wat de kaart effect zal hebben. Je moet alle targets kiezen als je een spell speelt, dit geldt ook wanneer je een ability triggered of activeert. Als je bijvoorbeeld een spell wilt casten waarop staat “Destroy target creature”, maar er zijn geen creatures in het spel, dan kun je deze spell niet spelen omdat er geen geldige targets zijn.
- Als er bij een spell staat “deals damage to any target”, dan mag je elke creature, Planeswalker of speler aanwijzen als target.
- Je mag je keuze niet meer aanpassen zodra je targets hebt gekozen voor je spell. Wanneer je spell in werking treedt (=resolves), wordt er gekeken of de target(s) van jouw spell nog geldig zijn. Oftewel, of de targets nog op het speelveld zijn en voldoen aan de eisen van de spell of ability. Als een target niet meer geldigis, dan kan de spell of ability geen effect meer uitoefenen. Als geen van de targets meer geldig zijn, dan doet de spell of ability simpelweg niets.
- The Stack
- De stack is een game zone die door alle spelers wordt gedeeld (net zoals jullie battlefield) en is de plaats waar alle spells en abilities wachten tot ze kunnen resolven. Resolven betekent simpelweg dat het effect van een kaart in werking treedt.
- Gebruik maken van de Stack
- Het effect van een kaart wanneer je een spell of ability gebruikt treedt niet direct in werking; deze komt te liggen op de stack. Spells en abilities blijven op de stack liggen tot beide spelers ervoor kiezen om geen nieuwe spells te casten of nieuwe abilities te triggeren.
- Als je klaar bent met het spelen van spells
en abilities, gaat de beurt naar je tegenstander. Deze mag reageren op
jouw gespeelde spells en abilities met zijn of haar eigen spells
en abilities. Ook deze kaarten komen te liggen op de stack. Hierna
mag jij ook reageren op de spells en abilities van je
tegenstander, enzovoorts. Het gevolg is dat er een stapel kaarten ligt die
allemaal wachten om te resolven. Spells en abilities
blijven op de stack liggen tot beide spelers ervoor kiezen om geen nieuwe
spells te casten of nieuwe abilities te triggeren.
- Een algemene regel is dat de spells en abilities op de stack één voor één resolven, beginnende bij de laatst gespeelde kaart op de stapel.
- Responding to Spells and Abilities
- Elke speler krijgt de kans om een instant spell te casten (of het activeren van een ability) als reactie op elke spell of ability die op de stack gaat. Als een speler er inderdaad voor kiest om te reageren, dan komt zijn of haar spell of ability bovenop de stack. Wanneer alle spelers ervoor kiezen om te passen, oftewel kiezen om niets meer te doen, zal de bovenste spell of ability van de stack resolven.

- Nadat een spell of ability resolves krijgen beide spelers een kans om te reageren. Als geen van beiden dit doet, zal de volgende kaart op de stack resolven. Wanneer de stack leeg is, eindigt de stap van de huidige beurt en zal het spel zich begeven naar de volgende stap.
- Voorbeeld van Spells op de Stack
- Je tegenstander speelt Shock (deals 2 damage to target creature or player) en kiest daarbij jouw Eager Construct (2/2) als target. Jouw creature ligt op de stack, en Shock komt daarbovenop te liggen. Als je geen actie onderneemt, is de 2 damage van Shock genoeg om jouw creature te destroyen.
- Jij speelt Titanic Growth (target creature gets +4/+4 until end of turn) als reactie op Shock, en komt bovenop de stack te liggen. Je tegenstander en jij kiezen er beiden voor geen andere kaarten te spelen.
- Je gaat nu de volgorde van kaarten af;
- Titanic Growth zal resolven, waardoor jouw Eager Construct een 6/6 creature wordt tot het einde van de beurt.
- Shock resolved als tweede en doet 2 damage op Eager Construct.
- Dit is helaas niet langer genoeg damage om de kaart te destroyen.

- Wat zou er gebeuren als Titanic Growth
eerder dan Shock werd gespeeld?
- Dan zou Shock bovenop de stack komen, en als eerste resolven. Shock zou dan nog steeds 2 damage doen, maar deze damage zou plaatsvinden voordat Titanic Growth zou resolven, waardoor 2 damage genoeg zou zijn om Eager Construct te destroyen.

- Onderdelen van een beurt
- Iedere beurt gaat in dezelfde volgorde te werk. Wanneer je een nieuwe stap of fase van een beurt in gaat zullen alle triggered abilities plaatsvinden en komen op de stack. De ‘actieve’ speler (de speler wiens beurt het op dat moment is) mag spells en abilities gebruiken, waarna de tegenstander hier op mag reageren. Wanneer beide spelers kiezen om geen nieuwe kaarten aan het spel toe te voegen en de stack leeg is, zal het spel zich naar de volgende stap begeven.

- Beginning Phase
- Untap step
- Je untapped al je getapte permanents. Tijdens de allereerste beurt van het spel heb je nog geen permanents, dus sla je deze stap over. Niemand kan spells of abilities casten tijdens deze stap.
- Upkeep step
- Spelers kunnen instants casten en abilities activeren. Dit deel van een beurt staat vermeld op sommige kaarten. Als er iets is dat eenmalig per beurt zou moeten gebeuren, meteen aan het begin, dan triggered in deze stap een ability omdat er op een kaart staat vermeld “at the beginning of your upkeep.”
- Draw step
- Je moet een kaart van je library pakken aan het begin van deze stap, zelfs als je dat eigenlijk niet wilt. De speler die als eerste begint wanneer je één tegen één speelt slaat de draw step over in zijn of haar eerste beurt. Dit is om het voordeel van als eerste mogen spelen te balanceren. Spelers kunnen in deze beurt instants casten en abilities activeren.
- Untap step
- First Main Phase
- Je kunt tijdens deze phase zoveel sorceries, instants, creatures, artifacts, enchantments en Planeswalkers spelen als je wilt, zolang je Mana dit toelaat. Je kunt in deze phase ook abilities activeren.
- Je kunt in deze beurt een land kaart spelen, maar onthoud dat je maar één land mag spelen per beurt.
- Je tegenstander mag tijdens deze beurt instants casten en abilities activeren.
- Combat Phase – per stap
- Begin van de combat stap
- Spelers kunnen instants casten en abilities activeren.
- Verklaren van aanvallers stap
- Jij bepaalt met welke van je untapped creatures je wilt aanvallen (als je ervoor kiest om aan te vallen; aanvallen is niet verplicht) en welke speler en/of Planeswalker ze aanvallen. Hierdoor raken je aanvallende creatures tapped. Alle spelers kunnen instants casten en abilities activeren.
- Verklaren van blockers stap
- Je tegenstander bepaalt of hij of zij zal blocken. Blocken is niet verplicht, maar betekent wel dat alle damage die gedaan wordt, door zal zetten naar de speler en/of Planeswalker die wordt aangevallen.
- De verdedigende speler kan alleen untapped creatures gebruiken om mee te blocken. Als er meerdere creatures worden gebruikt om één aanvaller te blocken, dan mag de aanvallende speler de volgorde van de blockende creatures bepalen. Alle spelers kunnen instants casten en abilities activeren.
- Combat damage stap
- Alle aanvallende en verdedigende creatures
die nog steeds op jullie battlefield liggen doet nu damage op;
- De verdedigende speler als dit het target was en de aanvallende creature niet geblocked is;
- Een Planeswalker als dit het target was en de aanvallende creature niet geblocked is;
- De blocking creature of creatures als dit er meer dan één is;
- Een aanvallende creature als het gaat om een blockende creature van de tegenstander.
- Als een attacking creature door meerdere defending creatures wordt geblocked, dan bepaalt de aanvallende speler de volgorde waarin de defending creatures hun damage krijgen van de aanvallende creatures. Je kunt een tweede creature pas damage doen met één attacking creature als je genoeg damage hebt gedaan om de eerste verdedigende creature te destroyen. Nadat jullie alle creatures die aanvallen of verdedigen targets hebben toegewezen, doen alle creatures tegelijk damage op elkaar. Alle spelers kunnen instants casten en abilities activeren.
- Alle aanvallende en verdedigende creatures
die nog steeds op jullie battlefield liggen doet nu damage op;
- Einde van combat stap
- Alle spelers kunnen instants casten en abilities activeren.
- Begin van de combat stap
- Second Main Phase
- Je tweede main phase is net als je eerste main phase. Jij mag elk type spell casten en abilities activeren, maar je tegenstander mag alleen instants casten en abilities activeren.
- Je mag tijdens deze phase een land spelen als deze nog niet hebt gespeeld in je eerste main phase.
- Ending Phase
- Eind stap
- Abilities die “at the beginning of your end step” triggeren gaan op de stack. Alle spelers kunnen instants casten en abilities activeren.
- Opschonen stap
- Als je meer dan zeven kaarten in je hand hebt, moet je kaarten kiezen en discarden tot je er maar zeven overhoudt.
- Alle damage die gedaan is op creatures (maar niet genoeg was om ze te destroyen) verdwijnt.
- Alle “until end of turn” effecten eindigen.
- Spelers kunnen geen instants casten en abilities activeren., tenzij een ability triggered tijdens deze stap.
- Eind stap
Meer weten na de basisregels voor Magic
Bedankt voor het lezen van de Basisregels voor Magic en check ook de nog veel uitgebreidere (engelse) download van Wizzards of the Coast